Verschil Biodanza en YesPower Dance

Verschil Biodanza en YesPower Dance
Het grote verschil met Biodanza en YesPower Dance is dat je bij YesPower Dance je eigen basis centraal staat en bij Biodanza veel gericht bent op het uitreiken naar de ander. Vanuit je verstevigde eigen kern maak je contact met de ander.
Oneindigheidsteken en dansen
Elke keer opnieuw staat deze beweging centraal. Eerst je fundament verstevigen en vanuit deze positie uitreiken naar de ander. Net als bij een lemniscaat, het oneindigheidsteken is dit een oneindige beweging. Eerst zet je jezelf centraal en vanuit deze positie kan je jouw contact met anderen intensiveren.
Waarom eerst jij centraal?
Je kan nog zoveel therapieën volgen, dansen, tantra doen, yoga beoefenen of wat dan ook doen. Als je de hiaten in jezelf vanuit je blinde vlek aan het opvullen bent met de energie van anderen zal je jezelf nooit volledig in harmonie en blij voelen.
Jezelf veilig voelen
Laten we veiligheid als voorbeeld nemen. Tijdens het dansen kom ik veel in contact met mensen die seksueel misbruikt zijn. Dit zijn zowel jonge als oude mannen plus vrouwen uit alle lagen van de bevolking. Op het onderwerp seksueel misbruik ligt nog steeds een taboe en schaamte. Waarbij seksueel misbruik bij mannen een nog meer beladen onderwerp is dan bij vrouwen.
Seksueel misbruik bij ouders
Ook bij vrouwen en mannen die bijvoorbeeld de 50 gepasseerd zijn waarvan een van de ouders seksueel misbruikt is. Wellicht dat je het zelf niet eens weet dat dit bij je ouders gespeeld heeft. Terwijl je wel altijd een unheimnisch gevoel hebt ervaren dat er iets was waar je je vinger niet op kon leggen. Het gevolg van seksueel misbruik bij ouders en wat je hierdoor zelf als kind hebt ervaren is vaak nog nooit goed verwerkt. Het is nog altijd in het DNA is opgeslagen.
Wat interessant is dat je hierbij een natuurlijke beweging ziet van uitreiken naar andere mensen zodat mensen zichzelf veilig en gezien willen voelen. Echter… dit gaat nooit werken. Alleen als je je veilig voelt in jezelf, is het mogelijk om jezelf veilig te voelen op alle niveaus.
De relatie met jezelf centraal
Wat dus maakt dat we bij YesPower Dance eerst je eigen ik centraal stellen is dat je relatie met jezelf alles bepaald in je leven. Alleen indien de relatie met jezelf goed is dan kan je intens genieten van wat er is.
De 7 manieren om te dansen
- Dansen met schoenen
- Dansen op blote voeten
- Dansstijlen
- Dansen met pasjes
- Dansen zonder pasjes
- Symbolisch dansen
- Vrijdansen
- Dansen vanuit thema’s en oefeningen
- De dans vanuit de muziek laten ontstaan
Dansen met schoenen
Bij het dansen draag je schoenen. Dit lijkt wellicht niet belangrijk. Toch geeft het een totaal andere beleving of je op schoenen danst of op blote voeten.
Dansen op blote voeten
Je danst op blote voeten. Het dansen op blote voeten verstevigt je gronding en geeft je meer gevoel van vrijheid.
Dansstijlen
Je beoefent een bepaalde dansstijl. In eerste instantie kopieer je wat er je wordt voorgedaan. Vanuit deze basis voeg je improvisaties toe.
Dansen met pasjes
Bij veel dansstijlen zoals Tango en Salsa staan vanuit de basis de verschillende pasjes centraal. Vanuit de basis word je iets voorgedaan en je kopieert de basis. Vanuit de basis voeg je improvisaties toe.
Dansen zonder pasjes
Bij het dansen zonder pasjes staan improviseren centraal in plaats van de verschillende pasjes. YesPower Dance en Biodanza zijn dansstijlen zonder pasjes.
Symbolisch dansen
Bij een oefening krijg je de opdracht om met een bepaald thema te dansen. Je hoort de opdracht en vanuit je hoofd wordt je systeem in werking gezet. Je danst met de symboliek van waar het voor jou op dit moment om draait. Zonder te kijken hoe je danst of anderen dansen. Je danst symbolisch met de energie van wat er op dat moment is.
Vrijdansen
Je danst op het moment dat het jou uitkomt en zonder oefeningen.
Dansen vanuit thema’s en oefeningen
Je danst bijvoorbeeld tijdens een workshop waarbij je oefeningen krijgt aangereikt om te verdiepen.
De dans vanuit de muziek laten ontstaan
Op het moment dat de muziek aangaat neem je de energie van de muziek waar. Of je nu wel of niet danst vanuit een oefening dat maakt eigenlijk niet zoveel voor je uit. Op onbewust niveau neemt jouw systeem de opdracht mee in de dans.
Je stemt af op de muziek en je danst vanuit volledige overgave de muziek. Wie of wat er ook van gevonden wordt dat boeit je niet. Je bent één met de muziek. Hoe intensief het muziekstuk ook is. Het geeft je energie om op deze wijze te dansen.
Mensen zien het aan jou. Je straalt van binnenuit. Je bruist van de energie. Het is voelbaar. Je wordt zacht en aaibaar terwijl je kracht zienderwijs toeneemt. Dit gevoel is hemel op aarde wat mij betreft. Ik ben dankbaar dat ik vanuit deze wijze de deelnemers van YesPower Dance events kan en mag begeleiden om te dansen.
De verdieping die dansen op dit niveau geeft is ongekend. Het is puur en krachtig zonder poespas.
Als je niet kunt voelen
Laatst vroeg nog iemand zoiets als… dat is leuk maar als je niet kunt voelen zoals ik. Hoe werkt het dan voor mij?
Iedereen heeft zijn eigen manier van dansen. Je kunt dingen niet forceren. Wat je wel kunt doen is leren ontdekken wat werkt voor jou.
Visueel, kinesthetisch of auditief
Er zijn drie verschillende manieren van denken: visueel, kinesthetisch of auditief. Bij alle drie de manieren horen verschillende kenmerken. Als je weet welke kenmerken bij jou horen kan je dit gebruiken in je dans.
Op het moment dat ik dit opschrijf komt gelijk het woord veiligheid naar voren. Interessant… blijkbaar mag ik hier nog iets meer over vermelden.
Doe het op jouw manier
In de loop van je leven zijn veel overtuigingen in je systeem vastgezet. Het gaat erom dat je het jezelf durft te gaan toestaan dat wat je ook is verteld in je leven, dat je ervoor kiest om de wijze te gaan leven die voor jou de grootste bijdrage is. Alleen als je op jouw eigen wijze dingen gaat doen krijg je de meeste energie en vreugde in jouw leven. Je creëert hierdoor een veilige bedding voor jezelf.
De betekenis van Visueel, kinesthetisch of auditief
Visueel
Visueel als je kijkt zie je vooral beelden. Lichaamstaal is een belangrijk communicatiemiddel. Je let op de gelaatsuitdrukkingen, houdingen en bewegingen. Je ziet allerlei details. Je praat snel en je kijkt vaak omhoog als iemand een vraag stelt. In je taalgebruik gebruik je vaak woorden die je denkwijze onderschrijven zoals ik zie het zo.
Kinesthetisch
Als je kinesthetisch bent ingesteld ben je gericht op voelen. In de communicatie komt het woord voelen vaak ter sprake zoals voel je wat ik bedoel. Je raakt graag mensen aan. Je kijkt naar beneden als iemand je wat je vraagt. Je neemt op dat moment even de tijd om te voelen wat de vraag met je doet. Het is belangrijk dat iemand jouw eigen ruimte respecteert.
Auditief
Geluiden zijn voor jou erg van belang. Hoe hard of zacht iemand praat, goed verstaanbaar wel of niet. Het is op alle manieren de toon die de muziek maakt. Als iemand een vraag stelt kijk je opzij. Het geluid dat bij je antwoord hoort hoor je voor je.
Het wonderlijke is dat als je bewustwording traint dat alle aspecten qua intensiteit toenemen.
Spelenderwijs dansen
Terug naar de vraag. Als je niet kunt voelen hoe ga ik dan dansen? Houdt het licht. Ga op spelenderwijs ontdekken hoe het werkt voor jou. Kies een event dat het beste lijkt aan te sluiten voor dit moment. Heb je voorafgaand stel je vragen per mail, telefoon of per Whatsapp als je dit prettig vindt. Stap uit je comfortzone en… dans je levenskracht.
Carla Broekhuizen
Contact
Tijdens de blotevoetendans kun jij écht verbinden met jezelf en anderen. Leer jezelf beter kennen en laat je inspireren door de energie binnen de groep. Meld je aan en stel je open voor deze unieke ervaring. Heb je vragen of wil jij je direct aanmelden? Neem dan gerust contact op via de mail, het contactformulier of stuur een Whatsapp bericht. Graag tot ziens!
terug